Bahan A:
(Kisar halus)
Bawang merah 4 ulas
Bawang putih 3 ulas
1 genggam ikan bilis
1 batang serai dititik
Bahan B:
4 sb rempah kari ikan
1 sb cili kisar (ikut suka nak pedas mana)
1 kotak santan kara
Segala jenis fishball, fishcake, tofu kosong
2 ketul kiub ayam
Garam
Gula
Serbuk perasa
Bahan C:
(hiasan)
Taugeh tak perlu celur
Daun bawang
Cara-cara:
Panaskan minyak goreng serai sampai naik bau. Masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik minyak. Masukkan rempah kari dan cili kisar yg telah dibancuh air.
Tumis 3x kering air. Tambah air secukupnya + 1 kotak santan kara, kiub ayam, garam, gula. Masukkan segala jenis fishball & tofu kosong. Masak hingga mendidih.
Ps: Minyak jgn byk, sbb nk mkn dgn mee, nnt cepat muak. Kuah kari ni kene cair2 je tau. Cukup rasa rempah & santannya. Ngam kalo mkn dgn fucuk ikan goreng 🥰
Kredit : Dora Nurlaily KJ
0 comments:
Post a Comment