About me

My Photo
Miss Lulu Suka Pink
View my complete profile
Feeds RSS
Feeds RSS

Thursday, 14 November 2024

MEE KARI STYLE CHINESE IPOH

Bahan A:

(Kisar halus) 

Bawang merah 4 ulas

Bawang putih 3 ulas

1 genggam ikan bilis

1 batang serai dititik


Bahan B:

4 sb rempah kari ikan 

1 sb cili kisar (ikut suka nak pedas mana)

1 kotak santan kara

Segala jenis fishball, fishcake, tofu kosong

2 ketul kiub ayam 

Garam

Gula

Serbuk perasa


Bahan C:

(hiasan)

Taugeh tak perlu celur

Daun bawang


Cara-cara:

Panaskan minyak goreng serai sampai naik bau. Masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik minyak. Masukkan rempah kari dan cili kisar yg telah dibancuh air.


Tumis 3x kering air. Tambah air secukupnya + 1 kotak santan kara, kiub ayam, garam, gula. Masukkan segala jenis fishball & tofu kosong. Masak hingga mendidih.


Ps: Minyak jgn byk, sbb nk mkn dgn mee, nnt cepat muak. Kuah kari ni kene cair2 je tau. Cukup rasa rempah & santannya. Ngam kalo mkn dgn fucuk ikan goreng 🥰


Kredit : Dora Nurlaily KJ






0 comments:

Post a Comment