Cubalah..mudah dan sodap😋😘
Bahan2 :
500g daging (potong bkeping nipis)
5 ulas bawang putih (parut)
1 1/2 inci halia (parut)
1 biji bawang holland/kuning/bombay(hiris)
1sk cuka
3sb gula
4sb kicap manis
1sb sos lada hitam
1sk soya sauce
1sb minyak bijan
1sk cili flakes/serbuk cili/serbuk lada hitam
sedikit garam
Bahan hiasan:-
Daun bawang(hiris pjg dlm 2cm)
Bijan (sangai)
Cara2 memasak:
1)Campur semua bahan dalam mangkuk kecuali daging dan bahan hiasan. Kacau rata.
2)Masukkan daging. Kacau sampai semua daging bersalut.
3)Perap 3 jam
4)Guna nonstick fry pan. Grill/bakar letak sekeping sekeping. Masukkan sekali bawang yg dihiris masa bakar.
Siap! Angkat hidang..tabur daun bawang dan bijan
Kaedah masak lain yg mudah dan agak bkuah tp rasanya sama je😄
Pakai nonstick fry pan and just masukkan semua bahan daging dan 1/2 sos perap tu dlm fry pan. Masak sampai daging msak..tabur daun bawang dan bijan.
Sedap dimakan dengan nasi panas2 @ wrap dengan salad letak kimchi sikit😘😘
Kredit resepi: Nurul Suhada Mazlin
1 comments:
thanks for the recipe
Post a Comment