Cubalah..mudah dan sodap๐๐
Bahan2 :
500g daging (potong bkeping nipis)
5 ulas bawang putih (parut)
1 1/2 inci halia (parut)
1 biji bawang holland/kuning/bombay(hiris)
1sk cuka
3sb gula
4sb kicap manis
1sb sos lada hitam
1sk soya sauce
1sb minyak bijan
1sk cili flakes/serbuk cili/serbuk lada hitam
sedikit garam
Bahan hiasan:-
Daun bawang(hiris pjg dlm 2cm)
Bijan (sangai)
Cara2 memasak:
1)Campur semua bahan dalam mangkuk kecuali daging dan bahan hiasan. Kacau rata.
2)Masukkan daging. Kacau sampai semua daging bersalut.
3)Perap 3 jam
4)Guna nonstick fry pan. Grill/bakar letak sekeping sekeping. Masukkan sekali bawang yg dihiris masa bakar.
Siap! Angkat hidang..tabur daun bawang dan bijan
Kaedah masak lain yg mudah dan agak bkuah tp rasanya sama je๐
Pakai nonstick fry pan and just masukkan semua bahan daging dan 1/2 sos perap tu dlm fry pan. Masak sampai daging msak..tabur daun bawang dan bijan.
Sedap dimakan dengan nasi panas2 @ wrap dengan salad letak kimchi sikit๐๐
Kredit resepi: Nurul Suhada Mazlin
1 comments:
thanks for the recipe
Post a Comment