About me

My Photo
Miss Lulu Suka Pink
View my complete profile
Feeds RSS
Feeds RSS

Friday, 28 June 2024

TIPS MASAK BERAS BASMATHI

Tips untuk masak nasi guna beras Basmathi  supaya lembut, berderai dan masak sekata...


-Basuh beras bersih dan rendam 20 minit dalam air yg diletakkan dgn garam sedikit....(petua ni saya ikut dari guru lama saya untuk bagi nasi kita berderai dan lembut)

- Sukatan air nisbah 1 cawan beras bersamaan 1 cawan 1/2 air(1/2 tu susu atau santan) bergantung nasi apa yg korang nak masak..

-Untuk memasak  didihkan dulu air baru masukkan beras..

-Kacau beras semasa air masih banyak, jika dh kering better kacau sekali je untuk mengelakkan beras kita patah...

- Untuk mewarnakan nasi korang tunggu air kering baru titiskan pewarna dan biarkan sekejap baru kacau...

- Untuk nasi2 yang dimasak untuk tempahan, last sekali letak dua sudu butter...


Kredit: Faizah Md Zain



0 comments:

Post a Comment