Sambal kering bilis tempe pedas.
Alhamdulillah.
Sambal Tempe Bilis Kering (cara saya..)
Bhn-
3 bungkus tempe..hiris nipis2 dan goreng sampai jadi ranggup.sejukkan
1 genggam ikan bilis di goreng
4 biji bwg besar*
20 biji cili api merah*
5 biji cili besar merah*
gula,garam,kiub ikan bilis
asam keping
minyak secukupnya.
Kisar bhn bertanda*
sediakan kuali,minyak secukupnya
masukkan bhn yg telah di kisar.
tumis..sampai pekat,garing
masukkan kuib ikan bilis,sos tiram,asam keping,gula utk seimbangkan rasa tahap pedasnya.padam kan api.biar betul2 sejuk...masukkan tempe dan bilis.gaul sama rata.siap.
Note-
utk sambal tempe saya tak gunakan cili kering
hanya cili api merah dan cili merah besar.
Kredit : Eniza M.Salim FB Menu@Kampung
0 comments:
Post a Comment