❤️ Kek Belacan ❤️
(Loyang 8.5" x 8.5" x 4")
Bahan2:
500gm mentega (Lurpak)
1 cawan gula kastor
1 tin serikaya (180gm)
10 biji telur
1 cawan susu pekat manis
1 sudu besar esen vanila
1 cawan Horlicks
1 cawan serbuk coklat
200gm Milo
2 cawan tepung gandum
3 sudu besar gula hitam
Cara2:
Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan loyang dgn mentega & alaskan dgn baking paper.
Putar mentega bersama gula kastor & serikaya hingga kembang & berkrim. Masukkan telur secara bertahap & pukul hingga sebati. Kemudian, masukkan susu pekat manis & esen vanila. Pukul sekadar bercampur rata.
Masukkan Horlicks diikuti dgn serbuk coklat, Milo & tepung gandum. Pukul adunan sampai sebati.
Akhir sekali, masukkan gula hitam. Pukul hingga rata.
Tuangkan adunan ke dalam loyang, ratakan & tutup dgn aluminium foil.
Kukus selama 3 jam dgn api sederhana.
❤️Selamat Mencuba❤️
Kek Lapis
Sarawak
FB : Mila
0 comments:
Post a Comment