About me

My Photo
Miss Lulu Suka Pink
View my complete profile
Feeds RSS
Feeds RSS

Tuesday, 22 April 2025

KEK BELACAN

 ❤️ Kek Belacan ❤️

(Loyang 8.5" x 8.5" x 4") 


Bahan2: 

500gm mentega (Lurpak) 

1 cawan gula kastor

1 tin serikaya (180gm) 

10 biji telur

1 cawan susu pekat manis

1 sudu besar esen vanila

1 cawan Horlicks

1 cawan serbuk coklat 

200gm Milo 

2 cawan tepung gandum

3 sudu besar gula hitam


Cara2: 

Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan loyang dgn mentega & alaskan dgn baking paper.

Putar mentega bersama gula kastor & serikaya hingga kembang & berkrim. Masukkan telur secara bertahap & pukul hingga sebati. Kemudian, masukkan susu pekat manis & esen vanila. Pukul sekadar bercampur rata.

Masukkan Horlicks diikuti dgn serbuk coklat, Milo & tepung gandum. Pukul adunan sampai sebati.

Akhir sekali, masukkan gula hitam. Pukul hingga rata.

Tuangkan adunan ke dalam loyang, ratakan & tutup dgn aluminium foil.

Kukus selama 3 jam dgn api sederhana. 


❤️Selamat Mencuba❤️

Kek Lapis 

 Sarawak


FB : Mila

0 comments:

Post a Comment