About me

My Photo
Miss Lulu Suka Pink
View my complete profile
Feeds RSS
Feeds RSS

Tuesday, 22 April 2025

WAJIK SEDAP

 Assalamualaikum..

Salah satu manisan sejak zaman dahulukala.

Tempat saya panggil "pulut kacau" (wajik/pulut manis) sedap dengan rasanya yang lemak manis.


Resepi Wajik 

(cara saya, sukatan sedikit gandakan jika nak buat banyak)


2cwn beras pulut

(cuci bersih, kemudian kukus/tanak hingga masak)

-/+2cwn santan pekat

-/+2gengam gula merah (saya x ada gula melaka)

Garam secukup rasa (untuk naikan rasa lemak)

Daun pandan simpul(tambah aroma)


Caranya:

Satukan gula merah dgn santan.

Kacau hingga gula larut.

Kemudian tapiskan dalam kuali.

Masak hingga mendidih dan pekat sedikit.

Kemudian masukan pulut yg dah di masak tadi.

Kacau hingga pulut berpisah antara satu sama lain.

Jangan bagi depa dok membawang berketoi2 sangat (gurau)🀣

Masak hingga pekat melekat elok. 

Pulut pon dah tak berketul dah nampak berkilat hekklokkk tuu, tutup apiii.

Tuang masuk bekas.

Sejukkan dulu baru potong.

Nak makan panas2 pon sodapp.



0 comments:

Post a Comment