About me

My Photo
Miss Lulu Suka Pink
View my complete profile
Feeds RSS
Feeds RSS

Sunday, 2 September 2018

RESEPI AGAR-AGAR SANTAN PANDAN 
(This is my fav😍😋)
Credit : Che' Nom




  • Masa Penyediaan: 10 minit,
  • Masa Memasak:10 minit,
  • Jumlah Hidangan:6 orang 



Bahan-Bahan:

  • 10-12 gram agar-agar (saya gunakan agar-agar bertali)
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 cawan santan cair
  • 1 biji telur
  • 3 1/2 cawan air
  • 1 1/4 cawan gula (kurangkan sedikit jika tak suka manis)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2-3 helai daun pandan
  • beberapa titik pewarna hijau
  • beberapa titik perasa pandan (pandan essence)

Cara Penyediaan:


  1. Basuh agar-agar dan masukkan ke dalam periuk bersama air. Jika gunakan agar-agar serbuk, terus tuangkan sahaja.
  2. Masak sehingga mendidih dan agar-agar larut. Masukkan gula, daun pandan, perasa pandan, pewarna hijau, garam dan santan cair. Masak sehingga sebati.
  3. Pukul sedikit telur bersama santan. Saya tapiskan supaya tiada ketulan apabila masak nanti.
  4. Tuang bancuhan santan dan telur ke dalam agar-agar dan kacau sehingga mendidih selama beberapa minit.
  5. Tuang ke dalam loyang dan sejukkan.

0 comments:

Post a Comment