RESEPI SINGGANG PEDAS IKAN (Versi Terengganu
Credit : Hanieliza Kamarudin - MAHN
Bahan-bahan :
4 ekor ikan kerisi
5 biji cili api
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit
3 cawan air
5 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
2 kuntum bunga kantan (Dibelah 2)
8 tangkai daun kesum
Cara Membuat :
1. Ikan kerisi dibuangkan sisik dan dibersihkan. Kelarkan.
2. Masukkan cili api, bawang merah, bawang putih, lengkuas, kunyit dan 1 cawan air ke dalam pengisar. Kisar halus.
2. Masukkan bahan kisar, asam gelugor, 2 cawan air dan garam ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan, bunga kantan dan daun kesum ke dalam periuk.
4. Biarkan mendidih lagi dengan perlahan-lahan selama 5 minit.
5. Hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment