Bahan-bahan :
Sekilo kepak ayam (potong 2)
Perap ayam dgn
-garam
-blackpaper
-sos tiram
-mix herb(klu xde pun xpe)
Mix sikit bagi rata
Cara-caranya :
Celup ayam dalam tepung jagung
Tips dia make sure tepung jagung full coating kat ayam tuh. Jgn nmpk basah.
Dalam masa yg sama standby panaskan minyak.
Goreng ayam dgn cara double fried.
Goreng ayam dlm 4minit. (half cooked)
Angkat dan toskan.
Bersihkan minyak panas td dr seradak or tepung2 balance tuh.
Bagi minyak panas balik pastu goreng balik ayam yang half cooked td.
Api jgn terlalu besar dan jgn terlalu kecik.
Make sure minyak betul2 panas.
Goreng sampai ayam garing.
Angkat dan tos.
Cara buat sos :
Bawang putih cincang halus mcm cincang pmpn yg ursha laki kita π
Tumis dgn butter.
Klu pkai unsalted butter bole buh garam sikit masak tumis tuh.
Tumis bwg putih dgn butter, 2 sudu sos tiram, 3sudu brown sugar (xde brown sugar pakai laa purple sugar pun bole klu ada)
Masukkan madu 3 sudu
Masukkan chilies flakes (pasaraya byk jual nak buat sendiri pun bole)
Gaul bagi sebati, matikan api.
Mix ayam tadi dgn sauce.
Siap π
Nak sdap tabur parmesan chilies flakes n parleys.
#cara buat chilies flake, sangan cili kering smpi bole dipth2kan. Pastu tumbuk. Klu malas blend kering. Klu malas beli je laa π€£π€£
Kredit : Aznida Aziz
0 comments:
Post a Comment