Bahan-bahan :
350g Tepung
250g Yogurt
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Gula
2 ulas Bawang Putih
30g Mentega
Persediaan :
Sediakan Doh:
Ayak tepung ke dalam mangkuk dan buat perigi di tengah. Dalam perigi ini, masukkan yogurt, serbuk penaik, gula, dan garam. Campurkan bahan-bahan bersama-sama, masukkan tepung secara beransur-ansur dari sisi sehingga diserap sepenuhnya.
Bentuk Bola:
Uli adunan menjadi doh yang lembut dan bahagikan kepada 8 bebola. Biarkan mereka berehat selama 5 minit.
Bulat doh:
Gulungkan setiap bola ke dalam cakera nipis dan susunkannya, letakkan sehelai kertas pembakar di antara setiap roti rata untuk mengelakkan melekat.
Cara Memasak:
Panaskan kuali di atas api sederhana/tinggi (tahap 7-8 daripada 9). Minyak sedikit dan masak setiap roti rata selama kira-kira satu minit pada setiap sisi.
Bawang putih dan Mentega:
Setelah dikeluarkan, gris dengan mentega dan sapu dengan hirisan ulas bawang putih. Jika anda suka, anda juga boleh memotong bawang putih dan taburkannya ke atas roti rata yang panas dan baru dibuat.
Hidangan:
Hidangkan dan makan serta-merta kerana roti rata bawang putih dan mentega cenderung menjadi lebih keras apabila ia sejuk.
0 comments:
Post a Comment