Bahan A:
11 gr/1 peket yis
2 sdm gula
1 sdm susu pekat
3/4 cawan air suam
Bahan B:
2 cawan tepung gandum, hakak guna cap sauh
2 sudu besar marjerin
secubit garam
cheese, boleh guna mozzarella atau cheddar
1. Satukan kesemua bahan A dalam mangkuk, biarkan selama 10 minit.
2. Gaul marjerin, garam dan tepung gandum.
Masukkan campuran yis, uli selama lebih kurang 15 minit sehingga adunan tak melekat di tangan.
3. Rehatkan doh selama 45 min.
Tumbuk doh untuk buang angin.
Bahagikan doh lepada 6 bahagian dan bentukkan bulat.
4. Gelek dengan roller dan letak cheese. Bulatkan dan gelek semula.
Rehatkan doh sekejap.
5. Masak diatas kuali non-stick, tak payah sapu minyak. Masak dengan api yang terkecil sekali, tutup kuali.
Masak sehingga kedua belah permukaan roti nampak keperangan.
6. Setelah masak boleh sapu sedikit marjerin di bahagian atas untuk efek kilat.
Hidangkan dengan kuah karis, sambal sardin pun ok
Credit to owner
0 comments:
Post a Comment