Credit : Facebook
BAHAN-BAHANNYA :
2 biji telur
Bawang Holland yang dicincang
Garam secukup rasa
Perasa secukup rasa (tak masuk pun takpe)
1 sudu besar cuka putih
1 susu besar air
CARA-CARANYA:
1. Mula-mula pecahkan dua biji telur
2. Kemudian masukkan bawang holland yang telah dicincang/potong dadu
3. Masukkan garam, perasa secukup rasa
4. Kemudian ini bahan rahsianya iaitu 1 sudu besar cuka putih. Satu sudu je tau
5. Lepas itu masukkan 1 sudu besar air.
6. Kacau telur bersama semua bahan tadi sampai kembang dan berbuih.
7. Masukkan minyak dalam kuali dan biarkan minyak betul-betul panas.
8. Barulah masukkan telur, bila telur bahagian bawah dah cripsy baru balikkan telur.
9. Angkat telur, toskan minyak dan boleh lah dihidang.
Sedia untuk dinikmati. Ranggup di luar dan gebu di bahagian dalamnya.
Ini gambar telur dadar crispy yang saya try sendiri guna ni resepi :-)..memang crispy tapi saya guna bawang merah, bawang putih dan sedikit halia jak.. tiada bawang holland. I don't really like it kalau bikin goreng telur...selera masing2 kan..next time boleh campur lada besar supaya berwarna sikit :-)
0 comments:
Post a Comment