TAPAI PULUT
Credit : Facebook
BAHAN-BAHANNYA :
1kg beras pulut (biasa anggaran -7cwn beras pulut).
Air bersih 7cwn.
1 keping ragi tapai (besar sekeping 20sen).
Daun pisang secukunpnya utk membungkus.
CARA-CARANYA:
Basuh beras pulut hingga bersih seputih- putihnya.
Toskan....
Sukat beras mengikut cawan...jika 7cwn beras maka 7cwn air jgn lebih...*supaya masak cntik...
Masak beras pulut dlm rice cooker ..jgn bukak2 hingga keep warm....
Bila dh keep warm pindahkan beras pulut yg dh masak tu dlm bekas besar utk disejukkn..jgn tutup...biarkan diruang terbuka...tutup ngn tdg saji shj
Pastikan betul2 sejuk...
Apabila sejuk ...blend kering ragi tapai td hingga halus..kemudian gunakan penapis teh utk digoyang2kan atas beras pulut...
Siap bergoyang , ratakan ragi ngn beras pulut serata2nya dgn menggunakan senduk plastik...INGAT jgn guna sesekali kena tgn..pantang dia...sbb tgn kdg2.ade bakteria lain.
Siap gaul rata...sudukan tapai dlm daun pisang yg telah dipotong ikut saiz yg anda nak...bungkus la comei2 ye....selitkan lidi satay.....
Ok siap abes semua...tutup rapat2 bg dia dating ..tdo ...rehat...selama sehari smlm atau lebih..jgn ngendap2 biarkan je...simpan pd suhu biasa dlm almari seeloknya...jgn simpan dlm peti...jgn terkena suhu panas....
Setelah sehari semalam atau lebih boleh jenguk2 utk lihat kemenjadian tapai anda....
Tadaaaaa...bila dh jadi leh simpan dlm peti....
Selamat mencuba!
0 comments:
Post a Comment