ROTI CANAI HOMEMADE
Credit : Facebook
1/2 kg tepung gandum (Cap ros)
1biji telur
2 sudu marjerin
1sudu kecil garam (larutkan dalam air)
1/2 cawan air sejuk peti ais
2 sudu susu pekat *tepung+marjerin+susu jadikan serbuk roti
*Masukan air garam+telur
*Masukan air sikit2 sampai doh tak melekat kat tangan
*Bulat2 kan rendam dgn minyak (2 jam @lebih)
*Canaikan jadi mcm dlm gambar
*Sedia untuk di goreng😉
ROTI CANAI - Credit : Facebook
BAHAN-BAHANNYA
3 cawan tepung gandum
1 hingga 1 1/2 cawan air
1 sudu besar marjerin
Garam secukup rasa
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar minyak masak
Cara membuatnya:
1. Air + garam + susu = di kacau = Bahan A
2. Bahan A di campur sedikit demi sedikit dengan tepung (uli cara manual) tapi campur semua kalau pakai mesin.
3. Campur minyak masak
4. Campur marjerin
.
Uli doh hingga lembut dan elastik. Selepas dough telah siap di buat,
Tutup dengan kain yang lembab dan rehatkan 30 minit.
Buatkan bulat kecil kecil 75gm-90gm setiap satu. ( satu adunan ni boleh dapat dalam 10 roti canai)
Dan saluti dengan marjerin untuk mengelakkan ia dari melekat.(maisya salut dengan minyak)
Tinggalkan selama 2 jam.
Siap untuk di tebar dan dibentuk samada nak buat style 4 segi atau style sanggul/pusing
Lepas dah masak jangan lupa masa masih panas-panas tu tepukkan roti canai tu guna dua belah tangan macam kat kedai tu...nanti baru timbul segala layer yang kat dalam tu.
.
Di sini PETUA untuk buat roti canai:
1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak
2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis
3. Untuk menjadikan roti canai itu lembut sehingga ke petang = uli dengan air sejuk/ais
0 comments:
Post a Comment