About me

My Photo
Miss Lulu Suka Pink
View my complete profile
Feeds RSS
Feeds RSS

Wednesday, 21 February 2024

JANTUNG PISANG REBUS SAMBAL BELACAN

Resepi ni arwah mami saya selalu buat dulu..Rinduuu🥹 Al-fatihah untuk arwah mami saya. Moga pahala dari perkongsian resepi ini sentiasa berpanjangan untuk Mami. Aamiin yra.

Bahan-bahan :

1 biji jantung pisang
8 biji cili padi (boleh adjust ikut level pedas kamu ok)
2 biji lada besar
4 biji limau nipis @ 5 biji limau kasturi
1 inci belacan bakar
Bawang merah 1 biji (dihiris)
Gula secukup rasa


Cara-cara :
1. Rebus jantung pisang. Boleh rujuk post saya sblm ni agar pisang rebus tak hitam.
2. Buat sambal belacan - tumbuk cili padi, lada besar hingga lumat. 
3. Masukkan belacan bakar dan tumbuk hingga sekata.
4. Masukkan air limau, hirisan bawang merah dan gula secukup rasa. Gaul sampai rata.
6. Hiris sebiji atau 2 biji kulit limau kasturi nipis2 dan campurkan ke dalam sambal. Kalau guna limau nipis, nda perlu la hiris kulitnya ya😁
7. Pisang rebus tadi belah dua dan hiris nipis2. 
8. Gaul hirisan pisang rebus dengan sambal belacan tadi. Rasa dan adjust sampai ngam dilidah korang. 

Dah siap!😊 From Sabah with love❤️

2 hari lalu saya ada buat tapi lupa ambil gambar. Next time I upload gambar okay. Selamat mencuba!😊


0 comments:

Post a Comment