About me

My Photo
Miss Lulu Suka Pink
View my complete profile
Feeds RSS
Feeds RSS

Thursday, 15 February 2024

BUTTER PRAWNS EGG FLOSS

Butter prawns egg floss lama tak makan 👏🏻 makan gitu saja tak ada selera makan nasi. ☺️ jemput makan.. eh.. jemput tengok 📸


Nak resipi ke? Lama tak share resipi rasa bersalah pula 🤣


Bahan-bahan untuk telur bersarang:


2 ulas bawang putih

2 tangkai cili padi

sedikit garam

1/2 sudu kecil chicken stock

1 tsp gula

5 biji egg yolks 

1 tangkai daun kari

1 cawan minyak

3 tbsp butter


Bahan-bahan untuk udang goreng:

6 ekor udang besar

3 tbsp tepung custard 

Salt

1 cawan minyak masak


Untuk udang goreng:

Gaul udang dengan tepung custard and garam.

Goreng udang until crispy dengan api yang kuat dalam beberapa minit sahaja, then angkat dan toskan minyak dalam penapis.


Untuk egg floss:


Kacau telur kuning 5 biji. 

Masukkan minyak and butter then buka api perlahan. Panaskan dan kacau until butter cair.

Tuang egg yolks dari jarak tinggi daripada kuali sambil kacau gorengan telur guna whisk, Tuang telur sikit2. 


Kuatkan api. Goreng and kacau until buih-buih keluar.

Masukkan bawang putih cincang, cili padi, daun kari, sedikit gula dan garam secukup rasa and chicken powder. 

Sambung goreng until masak, keluar buih and naik bau, then tutup api tuang dalam penapis yang ada udang goreng tadi. Tapis minyak then biar sekejap bagi kering.

Credit : Naz Lifestyle







0 comments:

Post a Comment