Bahan-bahan:
4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
1 cawan air
3 sudu minyak masak
Cara penyediaan doh:
1. Campurkan ke semua bahan dan uli sehingga menjadi doh, Selepas siap uli, ambil doh sedikit-sedikit kemudian bulat-bulatkan seperti saiz bola pingpong.
2. Perap doh kira-kira 30 minit. Lepas perap, ambil doh dan leperkan atas pelandas. Gelekkan sehingga nipis. Lakukan sampai doh habis.
3. Panaskan minyak masak atas kuali. Kemudian, masukkan sekeping doh roti yang dah dileperkan tadi.
4. Semasa menggoreng, simbah-simbahkan minyak panas kat belah atas roti supaya naik kembung. Masak sehingga keemasan.
5. Angkat dan toskan. Sedia untuk dihidang.
Cdt : Puan Siti Hawa Abdul Aziz FB
0 comments:
Post a Comment