Masa Penyediaan: 0 Jam 15 Minit

Bahan-bahan diperlukan:

  • 2 ekor ikan kembung (Bersaiz besar) 
  • 2 inci halia 
  • 1 inci kunyit 
  • 5 biji cili api  
  • 4 biji cili merah
  • 4 biji bawang merah
  • (Halia, kunyit. cili api dan bawang merah dikisar bersama)
  • ½ cawan air asam jawa 
  • 2 cawan air 
  • 3 tangkai terung telunjuk 
  • Garam secukup rasa 
  • 2 sudu makan minyak masak 

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Bersihkan ikan dan kelar silang pangkah. 
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi. 
  3. Masukkan air asam jawa, air, garam, ikan, dan terung ke dalam kuali. 
  4. Masak sehingga mendidih dan pekat.
  5. Sedia dihidangkan.