Cdt : Chef Hanieliza
Masa Penyediaan: 0 Jam 15 Minit
Bahan-bahan diperlukan:
- 2 ekor ikan kembung (Bersaiz besar)
- 2 inci halia
- 1 inci kunyit
- 5 biji cili api
- 4 biji cili merah
- 4 biji bawang merah
- (Halia, kunyit. cili api dan bawang merah dikisar bersama)
- ½ cawan air asam jawa
- 2 cawan air
- 3 tangkai terung telunjuk
- Garam secukup rasa
- 2 sudu makan minyak masak
Cara menyediakan dan memasak:
- Bersihkan ikan dan kelar silang pangkah.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi.
- Masukkan air asam jawa, air, garam, ikan, dan terung ke dalam kuali.
- Masak sehingga mendidih dan pekat.
- Sedia dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment