About me

My Photo
Miss Lulu Suka Pink
I am happy with my life right now. The good outweighs the bad, and I realise how blessed I am❤️ Alhamdulillah��
View my complete profile
Feeds RSS
Feeds RSS

Sunday 14 October 2018

RESEPI APAM BALIK



Resepi ni boleh dapat dalam 5 keping

2 cwn tepung gandum
1/4 cwn gula
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 biji telur
1 ½ cwn susu cair / full cream
½ sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning

Cara:

-Ayak tepung, baking powder dan soda bikarbonat.
-Pukul telur dan gula guna wisk/garfu sehingga sebati..gula x perlu larut sgt. Masukan susu dan pewarna..teruskan kacau sehingga sebati.
-Masukan tepung dan kacau sebati sehingga adunan licin dan tak berketul..
(sy tapis)
-Perap selama 1 jam

Bahan tabur/ inti :

Kacang tanah di blend (goreng dulu)
1 tin jagung
Planta
Gula secukupnya

Cara2:

- Panaskan pan non stick dan sapukan sedikit planta..
- masukan 2 senduk aduan dan ratakan keliling..tabur gula dua sudu makan dan tutup pan..nk manis boleh letak lebih gula..biar sehingga adunan masak..(kalau ada lubang2 atas tu maknanya adunan menjadi)
- Tabung kacang tanah keseluruhan apam balik..planta dan jagung letak separuh bahagian mcm dalam gambar.
- Lipatkan dan siap..

#Petua#

Kalau kuali melekat..ambil kuning telur sahaja dan masak dalam kuali tersebut sehingga masak..ambil tisu dan tonyoh telur tersebut di permukaan kuali..telur jadi hangit pun xpe..insha allah kuali x melekat dah 😃

Kredit resepi ini kepada sapura pua via masak apa hari ni

0 comments:

Post a Comment