RESEPI KUNG PAO CHICKEN BEIJING
By Syamila Halimi - MAHN
Setelah 5 tahun duduk di Beijing, dan dah 5 tahun balik Malaysia, teringin sangat-sangat nak makan lauk ni. Pergi banyak kedai Chinese Muslim area Melaka ni tapi tak cukup authentic rasa dia. Akhirnya jumpa resepi kung pao chicken/宫保鸡丁 yang rasa sama macam kt Beijing dulu.
Nah, khas untuk kawan-kawan MAHN yang sukakan kung pao chicken.
Bahan-bahan:
*Perapan ayam*
Ayam boneless
1sb Kicap
1sb Cuka
1st Minyak Bijan
1st Tepung Jagung
*Kuah sos*
1sb Kicap
1sb Cuka
2sb Sos Hoisin
1st Minyak Bijan
1st Tepung Jagung
*Aksesori*
Kacang Tanah yang digoreng
Capsicum
2 Ulas Bawang Putih dicincang
1cm Halia dipotong panjang
Daun Bawang
Cara-cara memasak:
1. Campurkan kesemua bahan perapan ayam dan perap ayam selama 10 minit.
2. Di dalam mangkuk yang lain, satukan kesemua bahan kuah sos.
3. Tumis bawang putih, halia. Masukkan ayam yang telah diperap bersama-sama bahan sos. Kacau rata. Kemudian masukkan capsicum dan daun bawang. Jika pekat dan mahukan tekstur berkuah, tambahkan sedikit air. Tambah garam dan gula. Last sekali masukkan kacang tanah dan siap!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment