RESEPI PES PELBAGAI JENIS
Cdt : Lupa lagi😂
Ramai yg tanya bahan2 utk buat pes ni, jadi dah ada masa ni,sy share terus. Senang, nak masak nanti, cuma masukkan air atau santan, dan kentang,tomato ke apa sebagai tambahan
Pes tomyam
Bahan-bahan
Tomato 5 biji
Bawang besar 5 biji
Cili api 3 bijik
Cili kering 5 bijik
Lada besar 5,6 biji
Serai 10 batang
Lengkuas 2 inci
Daun limau purut 5,6 helai
Belacan seinci pastu bakar
Udang kering dlm 10-15 ekor
Cara masak
1. Blend je semua sekali pastu tumis dlm minyak ( letak lebih sikit utk pes tahan lama)
2. Tumis sampai naik minyak lagi lama lagi sedap
3. Masukkan dalam bekas kecik2 dan bekukan
4. Nak masak nanti masukkan je pes dan air, ayam atau daging, serai, daun limau purut, air perahan limau nipis, garam ,gula, bunga kobis, carrot.
5. Perasakan dgn garam dan gula
Pes gulai
Bahan- bahan
Bunga lawang 5 kuntum
Buah pelaga 10-15 biji
Kayu manis 2,3 batang
Cengkih 7,8 biji
Halia 2 inci
Kunyit 2 inci
Lengkuas 2 inci
Bawang besar 5 biji
Bawang putih setengah labu
Lada giling satu plastik
Rempah gulai 10 sudu
Kerisik
Kisar semua sekali kecuali lada giling dan kerisik
Cara memasak
1. Panas minyak,tumiskan lada giling
2. Masukkan bahan kisar tumis sampai pecah minyak
3. Masukkan kerisik. Masukan bekas kecik dan bekukan
4. Nak masak nanti , masukkan pes, bagi mati air (bhsa ganu,tak tahu bahasa baku ape..haha)ayam or daging tu baru masukkan santan, kentang, gula melaka,garam ,gula, asam gelugur
Pes kari
Bahan-bahan
Bawang besar 5 biji
Bawang putih setengah labu
Halia 3 inci
Bunga lawang 5 biji
Buah pelaga 10 biji
Kayu manis 2,3 batang
Rempah kari 10 sudu
Kisar semua kecuali rempah 3 beradik tu
Cara masak
1. Tumis rempah 3 beradik
2 . Masukkan bahan kisar dan tumis sampai pecah minyak
3. Beku kan
4. Nak masak nanti masukkan pes, ayam, santan, kentang, lada besar, daun kari, air asam jawa, garam,gula
Pes kurma
Bahan-bahan
Buah pelaga 10 biji
Bunga lawang 5 kuntum
Kayu manis 2, 3 batang
Bawang besar 5 biji
Bawang putih setengah labu
Halia 2 inci
Rempah kurma 10 sudu
Kisar semua sekali kecuali rempah 3 beradik
Cara masak
1. Tumiskan rempah 3 beradik
2. Masukkan bahan kisar. Tumis sampai pecah minyak
3. Bekukan
4. Nak masak nanti, masukkan pes, ayam , santan , kentang,tomato, garam,gula, asam keping.
Pes sup
Bunga lawang 5 biji
Cengkih 7 kuntum
Kayu manis 2,3 batang
Buah pelaga 10 biji
Lada hitam
Bawang besar 5 bijik
Bawang putih setengah labu
Halia 3 inci
Rempah sup 10 sudu
Kisar semua sekali kecuali rempah 4 beradik
Cara masak
1. Tumus rempah 4 beradik
2. Masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik minyak
3. Bekukan
4. Nak masak nanti, masukkan pes, air, ayam atau daging, asam keping, garam ,gula,kentang
Pes masak merah
Bahan-bahan
Bawang besar 5 biji
Bawang putih setengah labu
Halia 2 inci
Lada giling sebungkus
Kisar semua sekali kecuali lada giling
Cara masak
1. Tumiskan lada giling
2. Masukkan bahan kisar, tumis sampai pecah minyak
3. Bekukan
4. Nak masak nanti, masukkan pes, garam,gula,asam keping, sos tiram, sos tomato, hirisan bawang, ayam or daging, serai, daun ketumbar.
*Pes tu terpulang nak masuk berapa bekas sekali masak bergantung pada kuantiti yg nk dimasak. Saya biasa masukkan 2 atau 3. Kalau semangkuk kecik je nak makan,masukkan satu bekas pes pun dah cukup.
Dah ada pes macam ni, jimat sgt masa kt dapur. Tambah lagi kl ayam ,daging dan bersihkan siap2, simpan dlm peti utk sekali masak, sayur dah siap basuh n potong. Setengah jam boleh siap masak kl takde si kecik kacau😂
Saturday, 6 October 2018
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment