Cdt : Sayidah Napisah
Pics from google
Bahan-bahannya:
Pulut 500 gram (gm)
Santan 400 gm (1 bungkus sederhana)
Gula kabung 2 buku
Daun pandan
Gula pasir (gula putih)
Cara-cara membuat wajik/pulut manis:
1. Pulut 500 gm ditanak biasa
**pulut tu nak kukus pun boleh
2. Masukkan santan 400gm + daun pandan 2 helai + gula putih 1 cawan + gula kabung 2 buku ke dalam kuali. Kemudian kacau sehingga sebati semua.
**pasang api kecikkkkk sahaja ye semasa kacau ni.
**fungsi daun pandan : untuk kasi wangi.
3. Apabila telah sebati semua, masukkan pulut yang telah ditanak tadi ke dalam adunan sebati tersebut.
**sebelum masukkan pulut, boleh rasa adunan tersebut manis ke tidak. Jika kurang manis, boleh tambah gula kabung & gula putih lagi ke dalam adunan tersebut & kacau sehingga sebati.
4. Kemudian kacau sehingga sebati, likat dan pekat.
0 comments:
Post a Comment