About me

My Photo
Miss Lulu Suka Pink
View my complete profile
Feeds RSS
Feeds RSS

Saturday, 6 October 2018

RESEPI WAJIK (PULUT MANIS) YANG SANGAT MUDAH!๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜
Cdt : Sayidah Napisah


Pics from google

Bahan-bahannya:

Pulut 500 gram (gm)
Santan 400 gm (1 bungkus sederhana)
Gula kabung 2 buku
Daun pandan
Gula pasir (gula putih)

Cara-cara membuat wajik/pulut manis:

1. Pulut 500 gm ditanak biasa 

**pulut tu nak kukus pun boleh

2. Masukkan santan 400gm + daun pandan 2 helai + gula putih 1 cawan + gula kabung 2 buku ke dalam kuali. Kemudian kacau sehingga sebati semua.

**pasang api kecikkkkk sahaja ye semasa kacau ni.
**fungsi daun pandan : untuk kasi wangi.

3. Apabila telah sebati semua, masukkan pulut yang telah ditanak tadi ke dalam adunan sebati tersebut.

**sebelum masukkan pulut, boleh rasa adunan tersebut manis ke tidak. Jika kurang manis, boleh tambah gula kabung & gula putih lagi ke dalam adunan tersebut & kacau sehingga sebati.

4. Kemudian kacau sehingga sebati, likat dan pekat.

0 comments:

Post a Comment