About me

My Photo
Miss Lulu Suka Pink
View my complete profile
Feeds RSS
Feeds RSS

Sunday, 14 October 2018

RESEPI HINAVA SABAH


Bahan-Bahannya

* Ikan Tenggiri - Isinya sahaja tulang dibuang dan dicincang halus
* 6 Ulas Bawang Merah (dihiris)
* 2 Ulas Bawang Putih (dihiris)
* 3-4 Biji Limau Kapas (ambil jusnya)
* Sedikit garam dan gula utk perisa
* 2 inci Halia cincang halus
* 1 biji Peria - Dihiris halus (perap dgn garam bbrp minit, cuci dan toskan)
* 2 biji Cili merah - dihiris halus
* 5 biji Cili padi 

Cara-cara 

1) Ikan Tenggiri dibersihkan terlebih dahulu, kemudian dicincang hingga halus.
2) Tuangkan sedikit air panas ke atas isi ikan tersebut selama 1 minit dan toskan.
3) Semua bahan yang telah dihiris halus tadi digaulkan bersama dengan isi ikan.
4) Kemudian dicampur dengan jus limau kapas.



0 comments:

Post a Comment