Bahan-bahan diperlukan:

  • 500gm kacang tanpa kulit
  • 15-20 ulas bawang putih (blender dengan sedikit air dan sedikit garam) - masin ikut selera sendiri 
  • 20 ulas bawang putih (dihiris) - banyak pun boleh, suka hati.
  • Segenggam ikan bilis 
  • Air
  • Minyak
  • Daun kari 5 tangkai (supaya kacang lebih wangi😊)

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Didihkan air didalam periuk. Masukkan pes bawang putih sedikit dan sedikit garam. Bila dah mendidih tuangkan kacang. Rebus dlm 3 minit dan tutupkan api. Biarkan selama 3-4 minit pastu toskan.
  2. Gaul kacang dengan bawang putih yang diblender tadi. Boleh tambah garam kalau belum cukup masin. Perap setengah jam.
  3. Panaskan minyak. Goreng kacang tadi sehingga hampir kekuningan. Kemudian masukkan daun kari, bawang putih yang dihiris dan ikan bilis sehingga bawang putih/ikan bilis garing dan kacang masak. (Kalau takut kacang/ikan bilis/bawang putih hangus boleh goreng asing).Saya lebih suka goreng asing2.
  4. Bila dah masak toskan dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk bolehlah dimasukkan dalam balang kedap udara. Selamat Hari Raya 😂