Cdt : Enzeeryanty Jeffry
Pic from google. Taisliurku😂
Bahan-bahan :
~ 1 kg ikan basung (boleh juga guna ikan kayu)
~kunyit (3 biji)
~ cili padi ( ikut citarasa, jika nak pedas , letak lah banyak cili padi)
~ halia (2 inci )
~ 3 bawang merah
~3 bawang putih
~ 4 batang serai yang ditumbuk
~ asam keping /air asam jawa
~ garam secukup rasa
~ sedikit ajinamoto untuk mengimbangkan rasa lagi
Cara memasak :
1. Siang , bersihkan dan ikan ditoskan.
2. Blender bahan-bahan
3. Susun serai ke dalam periuk untuk mengelakkan ikan hangus
4. Gaulkan bahan yang telah diblender atau di tumbuk dan gaulkan bersama ikan dan air asam.
5. Susun ikan dengan tersusun, dan pastikan ikan ditelenggami dengan air. dan masak sehingga kering tapi elakkan dari terlampau kering.
0 comments:
Post a Comment