About me

My Photo
Miss Lulu Suka Pink
View my complete profile
Feeds RSS
Feeds RSS

Sunday, 14 October 2018

RESEPI KENGSOM SIAKAP
Cdt : Nina Mahdar



BAHAN-BAHAN:

1 ekor ikan siakap –
3 tangkai cili merah – buang biji (*)
Beberapa biji cili api (*) - letak 2 biji je. Anak2 tak berapa makan pedas
1 sk serbuk kunyit (saya tak beli kunyit hidup)
1 inci halia (*)
1 biji bawang merah besar (*)
4 ulas bawang putih (*)
1 batang serai (*)
1 inci belacan (*)
Air asam jawa secukup rasa
1 biji tomato - belah 6
1 biji limau nipis – ambil jus
Nanas masak secukupnya
Kangkung secukupnya

CARA MEMASAK
- Kisar bahan-bahan bertanda (*) kemudian masukkan ke dalam periuk.
- Masukkan air. Masukkan serbuk kunyit. Kacau rata. Biarkan mendidih.
- Masukkan hirisan nanas.
- Masak bahan tadi hingga mendidih kemudian tambahkan air asam jawa.
- Seterusnya masukkan ikan dan tomato. Biar hingga masak.
- Perasakan dengan garam dan sedikit gula.
- Akhir sekali, masukkan kangkung dan jus perahan limau nipis. Padam api dan sedia untuk dinikmati.


0 comments:

Post a Comment